Golf-kisojen sponsorit: Miksi yritykset sponsoroivat golf-kilpailuja?

Yrityksillä on lukuisia syitä sponsoroida golf-kilpailuja ja -tapahtumia. Golf on urheilulaji, joka vetoaa kaiken ikäisiiin pelaajiin sekä sohvaperunoihin, joten golf-kisojen sponsorointi on yrityksille mukava tapa tukea urheilijoita ja samalla luoda itselleen positiivista yrityskuvaa. Golf-urheilijoita tukevien yritysten määrä vaihtelee luonnollisesti maittain, ja maissa, joissa golf on suosittua, löytyy urheilulajille myös enemmän sponsoreita. Mitkä yritykset golfia sitten sponsoroivat? Erityisesti BMW on tullut tunnetuksi golfin intohimoisena sponsorina, ja se kuuluukin lajin suurimpiin yksittäisiin yrityssponsoreihin. Muita tunnettuja sponsoreita ovat muun muassa Rolex, Emirates-lentoyhtiö, Mastercard ja Coca-Cola. Se tuskin tulee yllätyksenä, että moni golfia sponsoroivista yrityksistä kuuluu arvokkaiden, suurien brändien joukkoon – onhan golfillakin tunnetusti hieman elitistinen maine.

Golfin sponsorit ja yhteistyökumppanit Suomessa

Suomessa golf on verrattain suosittu laji. Suomen Golfliiton mukaan lajin rekisteröityneitä harrastajia on Suomessa peräti 140 000, joten golfin pelaajia löytyy runsaasti eri taitotasoilta ja ympäri maata. Golf ei myöskään – toisin kuin usein luullaan – ole kovin kallis laji. Golf-ratoja löytyy monilta paikkakunnilta, ja niiden käyttömaksut ovat verrattain alhaiset verrattuna moniin muihin lajeihin. Suomestakin löytyy useita yrityksiä ja tahoja, jotka tukevat tätä urheilulajia, jonka tuttu valkoinen peliväline on tehnyt tunnetuksi. Esimerkiksi Suomen Golfliittoa tukevat yhdistyksen sivuston mukaan muun muassa ViaPlay, Hertz, Autotalo Laakkonen, Piiloset, St1 ja Viking Line, ja lisäksi Veikkaus. Sponsoreilta kerätyllä tuella järjestetään kilpailuja, katetaan liiton henkilöstön kustannuksia ja tuetaan golfin pelaamista ympäri Suomea.

Kuinka paljon golf saa tukea sponsoreilta?

Sponsorirahojen osuudessa golf jää kakkoseksi vain jalkapallolle – golf on nimittäin kansainvälisesti sponsorien toiseksi eniten rahoittama laji. Syynä tälle voidaan pitää nimekkäitä rahoittajia eli erityisesti autovalmistajia, mutta myös golfin ja liike-elämän pitkäaikaista yhteyttä. Perinteisesti parhaat bisnesdiilit on solmittu nimenomaan golf-radoilla tai saunassa. Lajin rauhallinen luonne ja maine takaavat sen suosion jatkossakin. Tarkat tiedot sponsorirahojen määrästä eivät aina ole julkisia, mutta osviittaa antavat maailman tunnetuimpien golffareiden tulot. Esimerkiksi PGA Championshipin voittaja nappaa makoisan lähes 1,7 miljoonan euron voittopotin. Maailman parhaiten palkatut golffarit Tiger Woods, Phil Mickelson ja Jordan Spieth yltävät kukin yli 35 miljoonan euron vuosiansioihin. Näistä ansiosta sponsorisopimuksista saadut tulot ovat usein jopa kilpailuansioita merkittävämpiä.